学术讲座

美国密歇根理工大学麦克阿瑟讲席教授胡云行博士讲座通知

2018年04月03日 16:15  点击:[]

应实验室主任郭烈锦教授邀请,美国密歇根理工大学麦克阿瑟讲席教授胡云行博士将于4月12号来实验室访问交流并为实验室师生做学术报告。请大家积极参加,踊跃讨论。

讲座时间:2018年4月12号上午10点

讲座地点:北二楼二楼能动学院会议室

讲座题目:

Highly Efficient Visible Light Photocatalysis for Hydrogen Production and CO2 Conversion

摘要:

The electrochemical photolysis of water on TiO2 electrodes was discovered in 1972, which created a new era in heterogeneous photocatalysis. However, it is still a great challenge to use visible light for photocatalytic processes. In this seminar talk, Prof. Hu will highlight the efforts and findings in his group, with emphasis on (1) why the absorbed visible light by a photocatalyst makes negligible contribution to a photocatalytic process and (2) how to solve such an issue. Furthermore, two efficient visible light photocatalytic processes will be discussed: (1) hydrogen production from water and (2) CO2 reforming of methane.

人物介绍:

胡云行博士是美国密歇根理工大学麦克阿瑟讲席教授,中央千人专家,上海交通大学环境科学与工程学院讲席教授。他是美国科学促进会会士(AAAS Fellow)、美国化工学会会士(AIChE Fellow)、英国皇家化学会会士 (RSC Fellow)。2014年当选美国化学会能源与燃料分会主席,2015年当选国际氢气能源协会储氢分会主席。他是4本美国化学会系列丛书的主编,Nature group、ACS、RSC、Wiley、Elsevier 等著名出版社的8个国际学术杂志的编委。先后主持过40多次国际学术会议,并在国际学术会议、世界著名大学和研究中心做特邀报告100多次。他的研究包括纳米材料、清洁能源、多相催化、光催化、储氢材料、二氧化碳转化、太阳能电池/超级电容器/离子电池、和量子化学计算等。他在国际著名学术杂志上发表学术论文近200篇。

上一条:国际多相流杂志主编、美国佛罗里达大学教授Sivaramakrishnan Balachandar 讲座通知   下一条:武汉大学刘国亮博士讲座通知